Nemačka pravi rezerve vakcina za buduće pandemije

Kako bi se na vreme pripremila za eventualne buduće pandemije korona virusa, Nemačka planira da formira rezerve vakcina kapaciteta 600 do 700 miliona doza godišnje, za čiju će rezervaciju proizvođačima vakcina platiti godišnju naknadu.

Prema rečima nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, vlada u Berlinu planira da raspiše tender za takozvane ugovore o spremnosti za pandemiju koji bi važili pet godina, prenosi agencija Rojters.

– U vladi smo se složili da želimo da obezbedimo kapacitet za proizvodnju vakcina u Nemačkoj i za Nemačku. To bi se moglo aktivirati vrlo brzo, što znači da bi proizvodnja vakcina mogla započeti u kratkom roku – izjavio je Špan na konferenciji za novinare.

Zastoji u proizvodnji vakcina i preveliko oslanjanje na odobrenja njihove upotrebe od strane Evropske unije usporili su u Nemačkoj kampanju vakcinacije protiv korona virusa, zbog čega zvaničnici sada žele da se domaća proizvodnja poveća.

Nemačka je još u februaru osnovala radnu grupu za proizvodnju vakcina sa ciljem uspostavljanja domaće proizvodnje i smanjenja zastoja u lancu snabdevanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор