Lidl prvi u Srbiji izbacio iz upotrebe plastične kese

Nemački trgovinski lanac Lidl Srbija od danas zvanično izbacuje iz upotrebe plastične kese za kupovinu, čime je postao prvi trgovinski lanac prehrambene robe u našoj zemlji koji se odlučio na takav potez.

U saopštenju kompanije se navodi da je ovakva odluka doneta povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, kada već godinama unazad Lidl promoviše i razvija svest potrebi zaštite životne sredine, prenosi agencija Tanjug.

– Do sada je ovakva praksa važila samo za nekoliko gradova. Na odluku Grada Beograda o zabrani upotrebe plastičnih kesa sa manje od 50 mikrona, odgovorili smo tako što smo iz naših prodavnica na teritoriji grada u potpunosti uklonili plastične kese za kupovinu – rekla je Aleksandra Mirić iz kompanije Lidl Srbija.

Ona je objasnila da je odluka o ukidanju plastičnih kesa proizišla je iz činjenice da se u svetu svakoga dana iskoriste milioni takvih kesa za čiju proizvodnju su potrebne sirovine koje naša planeta ne može brzo da obnovi.

– Plastične kese često svoj kraj dočekaju u prirodi, gde su im potrebne stotine godina da se razgrade, dok se, u međuvremenu one raspadaju na manje delove, takozvanu mikroplastiku, koja lako dospeva u žive organizme i kroz lanac ishrane na kraju stiže i na naš tanjir. Osim toga, na svetu trenutno postoji pet “ostrva plastike”, od kojih najveće zauzima površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što je 18 puta veće od površine teritorije Srbije – kaže Mirićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор