Zabrana plastičnih kesa u Nemačkoj od 2022.

Nemački Bundestag je izglasao zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, s tim da će i dalje biti dozvoljeno korišćenje tankih plastičnih kesa za pakovanje voća i povrća, prenosi agencija Hina.

Konkretno, ova zabrana će se odnositi na plastične kese debljine između 15 i 50 mikrometara, što su standardne plastične kese koje se široko koriste u maloprodaji. Međutim, od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala, koje su za višekratnu upotrebu.

– Plastična kesa je sinonim za bespotrebno trošenje resursa – naglasila je nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulc iz Socijaldemokratske partije.

Iako je Organizacija za zaštitu životne sredine WWF pozdravila odluku o zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, istovremeno je saopštila da će ona imati „samo simboličnu težinu“, s obzirom na to da u ovoj zemlji “na plastične kese otpada manje od 1 posto ukupne potrošnje plastike”. Zakon je u parlamentu podržala i stranka Zelenih, ali smatra da se time neće zaustaviti trend upotrebe jednokratne plastične ambalaže.

S druge strane, opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv ovog zakona, jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog pozitivnog efekta na životnu sredinu. Oni su istakli da će se takva norma odnositi samo na trgovinu u Nemačkoj, a da su druge zemlje EU pošteđene takve restrikcije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор