Dojče banka predlaže da se rad od kuće dodatno oporezuje

U svom najnovijem izvještaju Dojče banka (Deutsche Bank) predlaže uvođenje novog kompanijskog poreza od pet procenata na plate radnika koji odluče da rade od kuće, prenosi BBC.

Prema ovom predlogu, porez bi plaćali poslodavci, a prikupljeni prihod bi bio isplaćivan ljudima koji svoje poslove ne mogu da obavljaju od kuće. Ovakvu meru banka opravdava poštenom raspodelom, jer oni koji rade od kuće, navodno, štede novac i ne uplaćuju u sistem isto kao oni koji izlaze iz kuće da bi otišli na posao.

Dojče banka u Velikoj Britaniji računa da bi dodatni porez generisao čak 6,9 milijardi funti godišnje, kao i da bi se iz tog fonda radnicima sa niskim primanjima moglo isplatiti 2.000 funti dotacija godišnje.

– Oni koji rade od kuće imaju direktne i indirektne finansijske koristi od toga i trebalo bi da plate porez kako bi se olakšao tranzicioni proces za one koji su iznenada dislocirani. Već godinama nam je potreban porez na radnike na daljinu, a COVID-19 je to učinio očiglednim – rekao je strateg Deutsche Banke Luke Templeman.

Od početka pandemije korona virusa u martu mesecu ove godine veliki broj radnika širom sveta je preusmeren na rad od kuće, podseća britanski javni servis.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор