Nemačka donirala Srbiji opremu i pet respiratora

Za razvoj vakcine protiv korona virusa Nemačka i Evropska unija izdvajaju milijarde eura. Budući da se pandemija pokazala kao ogroman izazov, ceo svet je postao svestan da virus neće lako nestati, pa najbolji stručnjaci širom sveta danonoćno rade na pronalaženju adekvatne vakcine i terapije.

Borba protiv korona virusa je zajednički zadatak za sve pogođene zemlje i regione, a Srbija na tom putu zna da može da računa na podršku i solidarnost Evropske unije i njenih članica. Nedavnom donacijom u zaštitnoj opremi i sredstvima, a zatim i donacijom pet respiratora Srbiji, Nemačka daje doprinos toj borbi za život pacijenata u našoj zemlji koji su najviše ugroženi, piše Kurir.

– Prevencija je veoma značajna i tiče se svih nas. Treba da pokušamo da virusu ne damo šansu ni u jednoj oblasti života. Nošenje maski i držanje fizičke distance je od najvećeg značaja. Prema mom zapažanju, najveći broj građana se ponaša vrlo razumno i na taj način aktivno doprinosi borbi protiv kovida – rekao je javnosti srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar povodom teške zdravstvene situacije u zemlji.

I u Nemačkoj je situacija, takođe, veoma teška i napeta jer postoji velika zabrinutost da bi još jedan sveobuhvatni „lokdaun“ naneo privredi veliku štetu. Od pre nedelju dana javni život u Nemačkoj se odvija uz znatna ograničenja, iako su škole i dalje otvorene.

– Veoma se nadamo da će se broj novozaraženih uskoro smanjiti. Nemamo razloga za pesimizam. Naposletku, uspešna borba protiv virusa je u našim rukama. Da citiram kancelarku Merkel: „Nismo nemoćni u borbi protiv virusa! – poručio je Lončar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор