G20 apeluje da se ograniči globalno zagrevanje

Nakon ovogodišnjeg samita lidera Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta, održanog u Rimu, učesnici su izdali finalno saopštenje u kojem su pozvali na “smislenu i efikasnu” akciju kako bi se ograničilo globalno zagrevanje i sprečio porast temperature na Zemlji za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Pored obećanja, malo zemalja učesnica se obavezalo na neku konkretnu akciju, što je razočaralo aktiviste i borce protiv klimatskih promena. Rezultat višednevnih teških pregovora na samitu G20 ostavio je otvoreno mnogo pitanja o kojima se sada raspravlja u Glazgovu na UN konferenciji o klimi.

Inače, na završetku dvodnevnog samita G20 učesnici su se kompromisno obavezali da će postići ugljeničnu neutralnost do ili oko sredine ovog veka. U finalnom saopštenju se kaže da će “nacionalni planovi smanjenja emisije štetnih gasova biti unapređeni po potrebi”, ali se ne navodi nikakav konkretan rok osim 2050. godina, kada bi trebalo da se prestane sa emitovanjem ugljen dioksida, navodi Glas Amerike.

“Shvatamo da su uticaji klimatskih promena na 1,5 stepeni Celzijusovih mnogo niži nego na 2,0 stepena Celzijusovih. Održavanje na 1,5 stepeni Celzijusovih će zahtevati smislene i efikasne akcije i posvećenost svih zemalja”, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

Lideri najrazvijenijih zemalja su se, takođe, saglasili da ukinu javno finansiranje u inostranstvu proizvodnje električne energije koja se dobija iz uglja, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja iz upotrebe, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem Kinu i Indiju, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

UN su prethodno saopštile da će ograničavanje zagrevanja planete za 1,5 stepeni sprečiti da se drastično pogoršaju vremenske prilike i smanjiti učestalost poplava, oluja i suša. Da bi se takav cilj postigao, potrebno je da se do 2050. godine prestane sa emitovanjem ugljen dioksida.

Grupa 20, u kojoj su i Brazil, Kina, Indija, Nemačka i SAD, proizvodi oko 80 posto ukupnog zagađenja. Kao najveći emiter ugljen dioksida, Kina je sebi odredila rok za dekarbonizaciju do 2060, a na 2050. godinu se nisu obavezale ni Indija, a ni Rusija.

Stručnjaci u UN upozoravaju da će, čak i ako svi sadašnji nacionalni planovi za borbu protiv klimatskih promena budu implementirani, temperatura porasti za 2,7 stepeni do 2050. godine, što će bitno povećati učestalost ekstremnih vremenskih prilika i nepogoda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор