Nemačka vlada usaglasila strategiju upotrebe vodonika

Nemačka vlada je postigla saglasnost oko dugoročne strategije za povećanje proizvodnje i upotrebe vodonika, u cilju smanjenja aero-zagađenja štetnim materijama koje izazivaju zagrevanje klime, prenosi agencija Beta.

U Nemačkoj se vodonik proizvodi gotovo isključivo elektrolizom, uz korišćenje struje iz termoelektrana. Vlada stoga želi da podstakne proizvodnju vodonika uz korišćenje viška struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije, čime bi se uravnotežio i njihov rad. U povećanje proizvodnje i upotrebe vodonika vlada planira da uloži devet milijardi eura, uključujući i dve milijarde za projekte u Maroku i drugim zemljama u razvoju, sa ciljem da se do 2030. godine u Nemačkoj izgrade postrojenja za proizvodnju vodonika kapaciteta do pet gigavata.

Nemačka lobistička grupa BDI pozdravila je ovu odluku vlade uz komentar da se “samo vodonikom po konkurentnim cenama, iz domaćih izvora i uvoza, može postići klimatska neutralnost do 2050. godine”. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je cilj obustavljanja emisije gasova sa efektom staklene bašte u Evropi do 2050. godine, kako bi globalno zagrevanje ostalo na manje od dva stepena Celzijusa do kraja 21. veka. Ona je poručila da vodonik predstavlja budućnost Nemačke i da će se odlučno raditi na njegovom korišćenju.

Prema rečima ministra transporta Andreasa Šojera, široka upotreba motora na vodonik u autobusima i kamionima mogla bi biti neophodna da bi Nemačka uspešno smanjila zagađenje vazduha. On je rekao da će Nemačka već pre kraja ove godine imati oko 100 stanica za snabdevanje vozila vodonikom i svake godine dodavati još po 10 do 15, kao i da će Nemačka imati najveću takvu mrežu u Evropi.

Japan, koji kao i Nemačka nema velike rezerve fosilnih goriva, poslednjih godina snažno ulaže u tehnologiju zasnovanu na korišćenju vodonika, a strategije za vodonik takođe imaju i Kina i Južna Koreja, kao i Australija, Norveška i Holandija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор