Policija u Lajpcigu preprodavala kradene bicikle

Među čuvarima reda u Lajpcigu otkriven je slučaj korupcije u čijem centru je policajka Anke S. koja se tereti da je kolegama preprodala oko 1.000 kradenih bicikala, a još oko 40 policajaca se sumnjiči da su učestvovali u ovom poslu.

Kako prenosi list „Dresdner Morgenpost“, u Lajpcigu se godišnje ukrade više hiljade bicikala, a oni koje policija pronađe, a za koje ne može da se utvrdi vlasnik ili je već isplaćeno osuguranje, završavaju u policijskom skladištu. Upravo na tim biciklima policajci su ostvarivali dodatnu zaradu, prvenstveno Anke S. koja je, kao pripadnica jedinice za borbu protiv krađe bicikala, preprodavala dvotočkaše kolegama, sudijama i državnim tužiocima.

Pokrajinska kriminalistička služba pokrenula je istragu krajem prošle godine protiv pripadnika ove jedinice koja je uz veliku pompu formirana 2012. godine, a rasformirana krišom od javnosti krajem prošle godine, kada je utvrđeno da je policija prodala najmanje 1000 zaplenjenih bicikala.

Naime, korumpirani policajci iskoristili su zakon prema kojem se pronađeni bicikli, čiji se vlasnici ne znaju ili su već dobili odštetu, mogu prepustiti neprofitnom udruženju. Takve bicikle Anke S. je poklanjala udruženju „malih baštovana“ u Lajpcigu, u čijem predsedništvu je bio njen otac. Skupi bicikli su potom preprodavani preko posrednika po ceni između 50 i 100 eura.

Vinovnica je u ovom poslu bila toliko „opuštena“ da je bicikle prodavala čak i ispred policijskog skladišta. Prilikom pretresa njenog stana pronađeni su i računi za prodate bicikle, koji sežu do 2015. godine, a na kojima su bile i informacije o mogućim saučesnicima, tako da je istraga proširena i na njene kolege.

Zvaničnici smatraju da je u ovaj slučaj korupcije umešano oko 40 poliacajaca iz Direkcije u Lajpcigu, što kao kupci, što kao prodavci. Pri tom, vlasti su najavile da će i državni tužioci i sudije, za koje se dokaže da su kupili ukradene bicikle, takođe biti optuženi za preprodaju ukradene robe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор