Umesto da poklanja vakcine, Nemačka ih baca

Iako zvuči potpuno neverovatno, nemačke pokrajine su do sada svakim danom bacale u đubre sve više vakcina protiv korona virusa, a sada su došle na fantastičnu ideju da bi možda mogle da ih poklanjaju siromašnijim zemljama.

Od početka virusne pandemije pokrajina Bavarska je bacila 53.000 doza vakcina, od kojih je više od polovine prijavljeno kao „odbačeno” samo tokom jula. Bavarsko ministarstvo zdravlja je tim povodom saopštilo da je porast broja bačenih vakcina tokom leta direktna posledica pada spremnosti stanovništva na imunizaciju, prenosi Dojče vele.

I u pokrajini Baden-Virtemberg je rok trajanja 4.000 doza AstraZeneka vakcine istekao krajem jula, zbog čega su one uništene na propisan način, saopštava tamošnje ministarstvo zdravlja. Isto tako je i u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija prošlog vikenda istekao rok upotrebe za 350 doza vakcine AstraZeneka, pa su i one uništene.

Inače, doze vakcina koje su višak, a još im nije prošao rok upotrebe, nemačke savezne pokrajine su dužne da vrate saveznoj vladi, pa tako u narednom periodu Hamburg planira da vrati 6.000 doza AstraZeneka vakcine, pokrajina Saksonija-Anhalt se sprema da vrati 22.000 doza, a Donja Saksonija čak 120.400 doza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор