U Nemačkoj plate u proseku pale za 300 eura

U Nemačkoj je u 2020. godini prosečan prihod iznosio je 47.700 eura bruto (pre oporezivanja), što znači da je tokom prve godine pandemije prihod u proseku pao za 300 eura u odnosu na godinu pre krize.

Kako piše Feniks magazin, prosečan prihod predstavlja prosečnu vrednost bruto plata svih zaposlenih u Nemačkoj, dok posebna plaćanja, kao na primer bonusi i prihodi za vreme godišnjih odmora, nisu uključeni u ovu računicu.

Najnovije statističke podatke nemački poslovni dnevnik Handelsblatt je uvrstio u poseban izveštaj u kom se analiziraju prosečni prihodi zaposlenih u Nemačkoj, kao i njihova variranja zavisno od industrije, regije i pola zaposlenog. Izveštaj je ukazao na velike razlike u mesečnoj zaradi u zavisnosti od sektora i delatnosti.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, u 2020. su najviše zaradili zaposleni u finansijskim i osiguravajućim službama, kao i u IKT sektoru, u proseku 5.248 do 5.602 eura bruto mesečno. S druge strane, najmanje su zarađivali radnici u ugostiteljstvu, s prosečnom mesečnom bruto platom od 1.893 eura.

Razlike u platama zavise i od savezne nemačke države, odnosno pokrajine u kojoj neko radi, pa tako zaposleni sa punim radnim vremenom najviše zarađuju u Hamburgu, u proseku 4.966 eura bruto mesečno. Na drugom i trećem mestu su savezne države Hesen i Bavarska, dok je na dnu lestvice Meklenburg – Zapadna Pomeranija, sa prosečnom mesečnom bruto zaradom od 3.379 eura.

Takođe, i nakon više od 30 godina od ponovnog ujedinjenja dve Nemačke razlika u zaradama između zapadnog i istočnog dela zemlje je evidentna. I pol utiče na iznos zarade, pa je prosečan bruto prihod za muškarce koji rade sa punim radnim vremenom iznosio 22,78 eura po satu, a za žene 18,62 eura. U 2020. žene su dobile za oko 18 posto manje novca od svojih muških kolega. Ova razlika je u zapadnoj Nemačkoj i Berlinu iznosila 20 posto, a u istočnim državama 6 posto. Nemačka vlada namerava da do 2030. godine ovu razliku u platama smanji na 10 procenata.

Velika razlika u prosečnim bruto primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko uzroka. Plate su u proseku veće u sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput finansijskih usluga, IKT-a i proizvodnje. U industrijama poput nege i socijalnog rada, u kojima su dominantne žene, plate su niže. Međutim, čak i kada se uzmu u obzir razlike u industrijskim sektorima i uporede se samo bruto plate inženjera i žena sa istim radnim iskustvom, plata žena je i dalje niža za najmanje 6 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор