Žuta traka oko voćke znači da je slobodno možete brati!

Kada u Nemačkoj vidite žutu traku oko neke voćke, znajte da sa nje slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. Ovakva praksa je zaostavština prošlogodišnjeg projekta sprovedenog u okrugu Eslingen u saveznoj državi Baden-Virtemberg, a zaživeo je i u drugim delovima te pokrajine.

Cilj ovakve akcije je da što manje voća ostane neubrano, a odaziv stanovništva je više nego dobar. Svako ko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne da ih obere, može označiti svoja stabla i tako naznači ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Projekat prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za ishranu Donje Saksonije (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada je oko 1.400 žutih traka podeljeno vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća, koji žele da svoje plodove učine dostupnim i drugim građanima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posednici, već i udruženja i opštine, a u projekat se ovog leta uključila i Savezna država Saksonija-Anhalt kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja.

– Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz puteve pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi – objasnila je ministarka poljoprivrede te savezne pokrajine, prof. Klaudia Dalbert, koja je pri tom pohvalila ovaj projekat.

U Ministarstvu poljoprivrede Saksonije-Anhalta kažu da je učestvovanje u projektu besplatno, pa su, nakon uspešne registracije, žute trake i popratni informativni materijal dostupni za sve zainteresovane koji bi da učestvuju, prenosi Agroklub.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор