Nemačka priprema za beskućnike solarne kućice

U Nemačkoj je početkom januara počelo testiranje kućica futurističkog izgleda, namenjenih beskućnicima, kojih je u toj zemlji, prema podacima iz 2016. godine, oko 860.000, javlja kompanija Ulmer Nest, a prenosi Independent.

Kapsule za spavanje, otporne na vodu i vetar, postavljene su 8. januara u parkovima grada Ulma. Kućice su napravljene od drveta i čelika i raspolažu sa dovoljno prostora za dve osobe. Efikasno štite od hladnoće, vetra i vlage, a istovremeno garantuju cirkulaciju svežeg vazduha.

Da bi se obezbedila privatnost korisnika, u kućicama nema postavljenih kamera, ali su postavljeni senzori pokreta koji obaveštavaju socijalne radnike da su vrata otvorena, kako se beskućnici, ako su tu, ne bi uznemiravali zbog čišćenja kućica. Kapsule futurističkog izgleda opremljene su i solarnim panelima, a povezane su i radiomrežom, što beskućnicima omogućava da komuniciraju sa timom zaduženim za održavanje, a da pri tome ne zavise od mobilnih mreža.

Tvorci Ulmer Nesta kažu da su kabine namenjene osobama koje ne mogu da koriste uobičajena skloništa za beskućnike, bilo zbog psiholoških faktora, bilo što, na primer, imaju neku životinju kao ljubimca. U kompaniji se nadaju da će na ovaj način pomoći beskućnicima i posebno ih zaštititi tokom hladnih zimskih noći, ali naglašavaju da ova inicijativa ne predstavlja alternativu za hostele i sigurne kuće, već bi trebalo da posluži kao poslednja opcija za ljude koji zaista nemaju gde da se sklone.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор