Preduzetnika u prošloj godini manje za četvrtinu

U protekloj godini u Srbiji je registrovano 9.176 novih privrednih društava i 29.810 preduzetnika, što u odnosu na 2019. predstavlja povećanje za 19 privrednih društava, ali i smanjenje broja preduzetnika za oko 25 posto, navodi se na sajtu Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina.

U Srbiji je na početku ove godine bilo ukupno 400.646 aktivnih privrednih subjekata, od čega 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika. U odnosu na početak 2019. godine, u 2020. je zabeležen porast ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata za 9.879, ali je istovremeno iz Registra izbrisano 7.982 privredna društva i 22.052 preduzetnika, pokazuju podaci Republičke agencije za privredne registre.

Najviše privrednih društava osnovanih u prošloj godini registrovalo je delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Najviše preduzetnika registrovalo je delatnosti: restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, računarsko programiranje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, postavljanje podnih i zidnih obloga.

U 2020. je prema zahtevu Narodne banke Srbije, zbog blokiranih poslovnih računa u neprekidnom trajanju duže od dve godine, a nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, iz Registra po službenoj dužnosti obrisano 5.797 društava i 5.868 preduzetnika. U 2019. je bilo izbrisano 27.163 privredna društva i 23.593 preduzetnika, od čega po službenoj dužnosti 24.380 privrednih društava i 5.315 preduzetnika.

Među obrisanim privrednim društvima u 2020. najviše je bilo registrovano za delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Među obrisanim preduzetnicima najviše je bilo registrovano za delatnosti: računarsko programiranje, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće, pokazuju podaci su Republičke agencije za privredne registre.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор