Srbija je zahvalna nemačkim investitorima!

nemacka i srpska zastava

U jučerašnjem razgovoru sa nemačkim ambasadorom Tomasom Šibom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost nemačkim investitorima koji, kako je rekao, u našoj zemlji zapošljavaju više od 67.000 ljudi.

U razgovoru je naglašeno da su odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou, što „predstavlja dobru i čvrstu osnovu za dalje unapređenje sveukupnih odnosa i još snažniji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje“. Ambasador Šib je dodao da „Srbija Nemačkoj nije samo snažan ekonomski partner“, već da je Nemačkoj „najvažniji partner u regionu u oblasti razvojne saradnje“.

– Nadamo se da će se broj zaposlenih u nemačkim firmama povećavati sa daljim unapređenjem našeg poslovnog okruženja. Pored toga što obezbeđuju radna mesta, nemačke kompanije imaju izuzetan uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji. U narednom periodu Srbija će posebnu pažnju posvetiti upravo ovoj vrsti obrazovanja, kao i zelenoj agendi i zaštiti životne sredine – poručio je Vučić.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena novim nemačkim ulaganjima u našoj zemlji, čija se realizacija očekuje u narednom periodu. Ambasador Šib je s tim u vezi rekao da nemačka ambasada snažno i aktivno podržava postojeći trend jačanja investicija. On je srpskom predsedniku predstavio novu direktorku GIZ-a u našoj zemlji, Danijelu Funke, kao i novog šefa kancelarije KfW banke, Rudigera Hratmana.

– Vlada Nemačke je, sa svojim institucijama KfW i GIZ, u poslednjih 20 godina realizovala u Srbiji projekte u vrednosti od 2 milijarde eura. Fokus Nemačke u Srbiji i nadalje biti na projektima iz oblasti održive ekonomije, dualnog obrazovanja, obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine, kao i na vladavini prava, a Nemačka trenutno podržava Srbiju u ovim oblastima sa 240 miliona eura – istakao je Šib.

N akraju razgovora predsednik Vučić je poručio da očekuje još veće učešće kompanija iz Evropske unije u infrastrukturnim projektima u Srbiji, budući da naša zemlja ozbiljno pristupa konceptu opšteg razvoja uz punu posvećenost razvojnoj saradnji sa Nemačkom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор