Srbija u prošloj godini izvezla softvera za milijardu eura

Srbija je u 2018. zaradila milijardu eura od izvoza softvera, a naši inženjeri su vrlo cenjeni i zato velike svetske kompanije dolaze u Srbiju kako bi tu otvarale svoje razvojne centre, kaže vlasnik IT kompanije Komtrejd Veselin Jevrosimović.

– Naši inženjeri ne rade po satu kao Indijci. U Srbiji je prisutan viši nivo inženjeringa. Što se tiče visokokvalitetne radne snage, prepoznati smo kao eldorado, a velika potražnja za ovim kadrovima je omogućila ljudima da mogu da rade gde hoće, pod istim uslovima i sa istim zaradama kao u na zapadu – rekao je za Jevrosimović za Večernje novosti.

On je napomenuo da Srbija nema kompletnu sliku o svom tržištu informacionih tehnologija, jer iako registrovani izvoz iznosi milijardu eura, nije poznat učinak stručnjaka koji za strane kompanije rade od kuće, kao fri lenseri, a taj udeo je, kako kaže, mnogo veći od registrovanog.

– Država je zamajac svake industrije, a budućnost ove zemlje je da pod svoje okrilje stavi startap tehnološke kompanije i školovane ljude koji ostvaruju taj izvozni proizvod. Danas ne postoji oblast koja ne traži informatičare i zato je došlo do velikog deficita kadrova. U svetu je trenutno 60 posto manje informatičara, a Srbiji nedostaje čak 30.000 IT stručnjaka – napominje Jevrosimović.

Kada je reč o obrazovanju, vlasnik jedne od vodećih domaćih IT kompanija smatra da je za godinu i po dana teško napraviti dobrog inženjera, ali da je to moguće izvesti za tri godine.

– Školovanje od pet-šest godina je dugačak period, jer dok student dođe do treće godine, program iz prve godine je već zastareo. Daleko praktičnije je dualno obrazovanje, gde bi učenici bili u radnom okruženju i od prve godine učestvovali u radu – zaključuje Jevrosimović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор