Priprema se masovno uvođenje kamiona na vodonik

Poznati svetski giganti u proizvodnji kamiona i naftnoj industriji Daimler Truck, IVECO, Volvo Group, Shell i OMV udružili su se kako bi pripremili teren za masovno uvođenje kamiona na vodonik, javlja Balkan Green Energy News.

U oviru projekta H2Accelerate, kompanije su se obavezale da će omogućiti da kamioni na vodonik postanu realnost u Evropi, budući da sve veći broj vlada i kompanija prihvata zajedničku viziju energetskih sistema sa nultim emisijama štetnih gasova. Stoga, učesnici projekta poručuju da je vodonik osnovno gorivo u procesu potpune dekarbonizacije u sektoru kamionskog transporta.

U zajedničkom saopštenju kompanije ističu da će široka upotreba kamiona na vodonik stvoriti nove poslovne mogućnosti u fabrikama vodonika, velikim distributivnim centrima za vodonično gorivo, mrežama stanica velikog kapaciteta za punjenje tečnog i gasovitog vodonika, kao i u samoj proizvodnji kamiona na vodonik. Kompanije veruju da će u narednoj deceniji investicije u industriju vodonika stvoriti uslove za masovno uvođenje ovog goriva u teški transport, što je neophodno za ispunjenje evropskog plana nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Prognoze govore da će prelazak sa nafte na vodonik trajati čitavu deceniju, da će imati dve faze i da će započeti od kupaca spremnih da odmah koriste kamione na vodonik. Takve flote kamiona okupiće se u prvoj fazi u regionalne klastere duž velikih evropskih koridora sa dobrom pokrivenošću stanicama za punjenje. Ovi klasteri će se u drugoj fazi postepeno međusobno povezivati kako bi se izgradila prava panevropska mreža, navode kompanije.

Učesnici programa H2Accelerate su se dogovorili da će tokom prve faze masovnog uvođenja kamiona na vodonik raditi na obezbeđivanju sredstava za rane predkomercijalne projekte, kao i da će u razgovorima sa kreatorima politika i tržišnim regulatorima podsticati razvoj političkog okruženja koje će podržati rast proizvodnje kamiona na vodonik i razvoj panevropske mreže punjača, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор