VW preuzima američkog proizvođača kamiona

Nemačka kompanija Volkswagen Traton najavljuje da će za 3,7 milijardi dolara preuzeti američkog proizvođača kamiona Navistar International Corp.

Dogovor je sklopljen nakon što je Traton 16. oktobra pristao da povisi ponudu za kupovinu Navistara sa 43 na 44,5 američkih dolara po deonici, prenosi Seebiz.

Sporazum koji je združio Navistar sa kamionima VW, MAN i Skania usaglašen je sa aktuelnim trendovima u kamionskoj industriji, koji traži načine da podeli troškove ulaganja u razvoj tehnologija sa niskim emisijama štetnih gasova.

Inače, nemački Traton već ima 16,7 posto udela u Navistaru, a za deonice koje još ne poseduje spreman je da plati i veću cenu od oko 3,7 milijardi dolara, budući da celokupno poslovanje američke kompanije procenje na oko 4,4 milijarde dolara.

Glavni deoničari Navistara, među kojima su i Icahn Capital LP i MXR Fund Management LLC, složili su se oko toga da za dogovor o preuzimanju glasaju, objasnio je americki proizvođač kamiona.

Matična Folksvagen grupacija će ćerki kompaniji Traton dati zajam od 3,3 milijarde eura za finansiranje ovog poslovnog dogovora, koja će zajam otplatiti tokom narednih 12 do 18 meseci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор