Balkanski tok završen i spojen na Turski tok

Izgradnja gasovoda Balkanski tok praktično je završena spajanjem bugarskog dela gasovoda Turski tok na deonicu gasovoda koja prolazi kroz Srbiju. Propusni kapacitet ove deonice gasovoda, dužine 930 km, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prenosi Sputnjik.

„Balkanski tok je završen i povezan sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije koronavirusa, a ceremonija će verovatno biti održana kasnije“, rekao je neimenovani izvor, a prenose ruski mediji.

Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku izgradnje kraka Turskog toka ka Srbiji. Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru 2020. godine rekao da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju dela gasovoda od bugarske do mađarske granice, koja je započeta u martu 2019.

Balkanski tok je krak gasovoda Turski tok kojim će ruski gas ići do Srbije i dalje ka Evropi. Gasovod Turski tok, koji je počeo sa radom 8. januara, proteže se duž dna Crnog mora od Rusije do Turske, a dalje se proteže kopneni tranzitni krak do granice sa susednim zemljama. Gas se odatle već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. U predstojećem periodu, nakon završetka izgradnje celokupne gasne infrastrukture, ruski gas će stizati u Srbiju i dalje u Mađarsku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор