Završen remont u RTB Bor

made-in-germany-rs-usijana-masa-fabrika

U “Rudarsko topioničarskom basenu Bor” (RTB Bor), završen je remont nove Fabrike sumporne kiseline, za svega pet dana, uz ulaganje vrlo skromnih sredstvava.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je objasio da je remont trajao samo pet dana, za razliku od ranijih koji su trajali i do mesec dana. Ceo ovaj posao koštao je 25 miliona dinara, dok je u ranije remonte trebalo uložiti čak pet miliona dolara, prenosi agencija “Tanjug”.

– Ovakav posao su prvi put u istoriji RTB-a samostalno izveli basenski radnici, uz pomoć male grupe podizvođača. Uspeli smo da otklonimo sve posledice prošlogodišnjeg požara koji se desio pod rukovodstvom kanadskog “SNC Lavalina”, koji nas je bukvalno ostavio na ledu. I ako nešto korisno može da se izvuče iz činjenice da nas je glavni izvođač radova, projektant i dizajner u projektu „nova topionica“, ostavio na cedilu, to je da su basenski radnici stasali da mogu samostalno da se nose sa najsavremenijom tehnologijom – istakao je Spaskovski.

U gradu Boru je zbog problema u proizvodnji nekoliko dana uzastopce bilo povećano aerozagađenje sumpordioksidom. Po rečima direktora Spaskovskog, „sada će RTB Bor imati projektovane parametre i u tehnoilogiji i u ekologiji, sa iskorišćenjem 98 posto na čistoći vazduha“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор