Nemačka skinula Srbiju sa liste „visokorizičnih zemalja“

Kada je u pitanju pandemija korona virusa, Srbija od danas (16. maja) više nije na nemačkom spisku „visokorizičnih zemalja“ i sada je u grupi „rizičnih“ zemalja, objavljeno je na internet-sajtu instituta Robert Koh, javlja Dojče vele.

Sa liste visokorižnčnih područja, pored Srbije su skinute i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Srbija je na listi visokorozičnih zemalja bila od 21. januara ove godine, a sada se od zemalja iz regiona na toj listi i dalje nalaze još samo Hrvatska i Slovenija, dok jedino Albanija nije rizično područje.

Stepen rizičnosti zemalja i područja u Nemačkoj se izračunava na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, a liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova. Zemlje i regioni na listi su razvrstani u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje bez rizika.

Na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu piše da od 13.05.2021. važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije kovida 19, u skladu sa kojom je za ulazak u tu nzemlju potrebno imati: ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom virusu.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson. Revakcinisanima se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine ili jednu dozu vakcine Džonzon i Džonson. U pitanju su isključivo vakcine koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA, a uslov je i da je od poslednje pojedinačne doze prošlo najmanje 14 dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор