Cena srebra za godinu dana porasla preko 70%

Cena srebra je u poslednjih godinu dana skočila za više od 70 procenata, a prema mišljenju ekonomista, ovaj uspon će se verovatno nastaviti kako se globalna ekonomije bude ponovo otvarala.

Snažan rast potražnje za ovim plemenitim metalom odrazio se i na rast njegove cene, pa se protekle nedelje srebrom trgovalo za oko 27 dolara po unci, što je za oko 74 posto viši nivo u odnosu na pre godinu dana, kada je cena iznosila oko 15,5 dolara po unci, javlja Si-En-Bi-Si.

Srebro se koristi u brojnim industrijskim granama i sektorima, od elektronike do izrade fotografija, nakita i kovanog novca, a visoka električna provodljivost i trajnost omogućava mu široku industrijsku i tehnološku primenu, budući da gotovo svi uređaji, od računara i mobilnih telefona do automobila, sadrže ovaj plemeniti metal, poručuju iz Silver Instituta.

Podaci te institucije pokazuju da je od početka ove godine potražnja za srebrom bila veća od ponude na tržištu. Prema navodima Ole Hansona, šefa za strategije robnih tržišta u Sakso banci, oko 50 posto potražnje za srebrom potiče iz industrije, a ostatak od investitora. Kako kaže, industrijska upotreba srebra je ipak bila jedan od glavnih razloga koji je doveo do skoka cene.

On je napomenuo da dodatni faktor, koji je takođe igrao ulogu u rastu cene srebra, predstavlja i prelazak na zelene tehnologije, odnosno njihov podstrek rastu potražnje za industrijskim metalima poput srebra, s obzirom na to da se ovaj plemeniti metal koristi i u proizvodnji solarnih panela.

Poređenja radi, za poslednjih godinu dana cena zlata je porasla za 6,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор