Vrednost bitkoina skočila na preko 10.000 dolara

Spot cena bitkoina (BTCUSD) je skočila za 4,58 procenata, na 10.237 dolara, dostigla najviši nivo u poslednja dva meseca, dok su fjučersi na bitkoin BTC.1 trgovani na CME grupi po ceni od 1.335 dolara, pokazuju podaci FactSeta.

– Vrednosti najuticajnije svetske kriptovalute je prekinula dugo mirovanje, prešavši prag od 10.000 dolara po koinu, i sada su sve oči uprete u nivo od 10.500 dolara – kaže izvršni direktor i osnivač deVere grupe Najdžel Grin, a prenosi Marketvoč.

Rast vrednosti digitalne valute podstakao je i skok cene zlata (1.941,9 dolara za uncu), usled trke investitora za nabavkon aktive koja se smatra sigurnim utočištem kapitala u kriznim vremenima, za razliku od keša ili akcije, budući da je pandemija korona virusa povukla ceo razvijeni svet u duboku recesiju.

Sa druge strane, dok cene zlata i bitkoina probijaju maksimum, dolar je pao na najniži nivo od 2018. godine, uz pad dolarskog indeksa Ajs fjučers berze DXY za 0,7 posto, na 93.736 poena. Među nekim trgovcima digitalnom valutom vlada mišljenje da bitkoinu odgovara talas nervoze na tržištu koji je podstakao rast cene zlata, ali sa određenim odlaganjem dejstva.

– Bitkoin trenutno ima reputaciju digitalnog zlata. Do sada je zlato bilo poznato kao ultimativna sigurna luka za kapital, ali bitkoin, koji sa njim deli osobine retkosti i oskudice u njemu, ima potencijal da sruši zlato sa njegovog pijedestala u budućnosti, kako se svet sve više okreće tehnologiji – kaže Grin.

Bitkoinov junski kratki uzlet iznad 10.000 dolara nije značio toliko puno, ali se neki invstitori sada klade da njegova vrednost može premašiti i 15.000 dolara ili čak viši nivo.

– Cena bitkoina je prešla 10.000 dolara, što je važna psihološka granica. Ako cena zadrži momentum, ništa se neće moći porediti sa njim, jer je bitkoin posebna stvar – kaže analitičar Avatrejda Naji Aslam i dodaje da veruje da je 15.000 dolara sledeća granica za bitkoin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор