Nemci drugi u svetu po rezervama zlata

Kako pokazuje lista deset država sa najvećim rezervama zlata na svetu, koju je objavila finansijska kompanija Nasdak, Nemačka je na drugom mestu sa 3.362 tone ovog plemenitog metala.

Na prvom mestu liste su Sjedinjene Američke Države sa ukupno 8.133 tone zlata, što je količina jednaka zbiru rezervi zlata sledeće tri države na ovoj listi. Vrednost američkih zlatnih rezervi ekvivalentna je iznosu od 465 milijardi dolara, a većina tih zaliha smeštena je u trezoru Fort Noks u saveznoj državi Kentaki.

Druga po najvećim rezervama zlata na svetu je Nemačka, sa 3.362 tone. Vodeća evropska ekonomija od ekonomske krize iz 2008. godine nastavlja da kupuje zlato i kontinuirano uvećava svoje rezerve, prenosi Klix.

Na trećem mestu je Italija sa 2.452 tone zlatnih rezervi, četvrta je Francuska sa 2.436 tona rezervi, među kojima je i 100 tona zlatnih novčića, Rusija je na petom mestu sa 2.295 tona, dok je Kina na šestoj poziciji sa 1.948 tona. Međutim, većina rezervi najmnogoljudnije države sveta sadržana je u novcu drugih država, a ne u samom zlatu.

Švajcarska je po rezervama zlata sedma na listi, sa 1.040 tona i ima najveće rezerve zlata po glavi stanovnika u odnosu na sve ostale zemlje sveta. Na osmom mestu je Japan sa 765 tona, dok je Indija deveta, sa 658 tona, a druga u svetu po korišćenju zlata, budući da je ono vrlo popularno i prisutno na venčanjima. Poslednja na listi država najvećih posednika zlata je Holandija, sa 613 tona rezervi.

U ekonomiji se rezerve zlata koriste kao realna osnova monetarnom sistemu i osiguranje u slučaju ekonomske krize. Kupovina zlata se tokom pandemije korona virusa smanjila, s obzirom na to da su centralne banke pojedinih država prodale deo svojih rezervi kako bi nacionalne ekonomije učinile likvidnijim.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор