Počela proizvodnja najluksuznijeg električnog Mercedesa

Mesec dana posle svetske premijere, Mercedes je u fabrici u gradu Zindelfingenu pokrenuo serijsku proizvodnju svog, do sada najluksuznijeg automobila na struju, električne limuzine EQS.

U fabrici u Zindelfingenu već se proizvode klasični Mercedes S klase (u standardnoj i verziji sa produženim međuosovinskim rastojanjem) i superluksuzni Mercedes-Maybach S klase, a sada im se pridružio i EQS.

U tom fabričkom pogonu zaposleno je više od 1.500 radnika, a zahvaljujući fleksibilnosti samog postrojenja, u njemu je moguće na istoj traci sklapati različite modele sa različitim pogonskim sistemima, prenosi B92.

Mercedes EQS je električna limuzina sa autonomijom vožnje od 770 km, prema WLTP standardu, a kupcima će u početku biti ponuđena u dve verzije. Bazični EQS 450+ pokreće jedan elektromotor od 333 KS (245 kW) i 568 Nm. Prenos je na zadnju osovinu, a fabrički podaci pokazuju da brzinu od 100 km/h postiže za 6,2 sekunde, uz ograniženje maksimalne brzine na 210 km/h.

EQS 580 4MATIC verzja ima dva elektromotora ukupne kombinovane snage 534 KS (385 kW) i maksimalnog obrtnog momenta od 855 Nm. Pogon je na sva 4 točka, a automobil brzinu od 100 km/h postiže za 4,1 sekundu, uz maksimalnu brzinu od 210 km/h. Oba modela su opremljena baterijama kapaciteta 107,8 kWh, iako Mercedes najavljuje da će kasnije u ponudi biti i manja baterija od 90 kWh.

Početna cena nove mercedesove električne limuzine iznosi oko 100.000 eura, a nemački proizvođač najavljuje da je u planu i proizvodnja visokoperformansne verzije EQS sa 762 KS (560 kW), koja bi trebalo da bude pandan AMG modelu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор