Počela proizvodnja Volkswagenovog električnog krosovera

Nemačka Volkswagen grupacija je u fabrici u gradu Cvikau pokrenula proizvodnju električnog modela ID.4, neposredno pred zvaničnu svetsku premijeru koja je zakazana za kraj septembra.

Ambicije da postane svetski broj jedan u proizvodnji električnih vozila, Folksvagen je podržao investicijama koje bi do 2024. godine trebalo da dostignu 33 milijarde eura. Od te sume 11 milijardi je namenjeno brendu Volkswagen automobili, dok je u pogon Cvikau uloženo 1,2 milijarde, kako bi do kraja godine bio potpuno prilagođen za proizvodnju automobila na struju i kako bi do 2021. dostigao godišnji proizvodni kapacitet od 300.000 električnih vozila.

U ovoj fabrici sada je počela proizvodnja modeli zasnovanog na MEB mehaničkoj platformi koju je VW razvio za potrebe proizvodnje automobila na struju. Električni krosover ID.4 drugi je po redu produkcijski električni model posle kompaktnog hečbeka ID.3, koji takođe koristi ovu istu platformu. U kompaniji kažu da će Cvikau biti najveći i najefikasniji pogon za izradu električnih vozila u Evropi, prenosi B92.

Krosover ID.4 ima koeficijent otpora vazduha od 0,28, raspolaže modularnim sistemom pogonskih baterija i poseduje radijus kretanja od preko 500 km (prema WLTP standardu) sa jednim punjenjem baterija. ID.4 će u početku biti dostupan u verziji sa zadnjim pogonom, ali će se u kasnijem periodu u ponudi naći i opcija sa pogonom na sva 4 točka.

Očekuje se da će ovaj model sa zadnjim pogonom imati motor koji proizvodi 201 KS i 310 Nm, dok će verzija sa pogonom na sva 4 točka imati 302 KS i 450 Nm. Novi Volkswagen ID.4 će prvo biti ponuđen kupcima u Evropi i Kini, a potom i tržištu SAD. Osim u Cvikau, izrađivaće se i u Kini, gde je već pokrenuta pretprodukcijska serija, kao i u Čatanugi u Tenesiju od 2022. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор