VW počeo serijsku proizvodnju električnog ID.3

Nemačka automobilska grupacija Volkswagen ove sedmice je zvanično otpočela sa serijskom proizvodnjom električnog automobila ID.3, što je na liniji nastojanja da se izbori za poziciju svetskog lidera u oblasti e-mobilnosti.

Pokretanju fabričke proizvodnje u Folksvagenovoj fabrici u nemčkom gradu Cvikau (Zwickau), između ostalih, su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i izvršni direktor grupacije Herbert Dis koji je rekao da će model ID.3 učiniti da ekološka individualna mobilnost postane dostupna milionima ljudi i da je prekretnica za VW na putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, prenosi CNBC.

Folksvagenova fabrika u Cvikauu trenutno prolazi kroz transformaciju od postrojenja za proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem do fabrike za proizvodnju isključivo električnih vozila. U rekonstrukciju fabrike kompanija će ukupno uložiti 1,2 milijardi eura kako bi od 2021. godine imala godišnji kapacitet za proizvodnju 330.000 električnih vozila.

Električni ID.3 bi trebalo da se nađe na evropskim tržištima sledećeg leta, pri čemu će osnovna verzija biti plasirana u Nemačkoj po ceni manjoj od 30.000 eura. Pored toga, nemački proizvođač planira da do 2028. godine lansira na tržište oko 70 novih modela električnih automobila, a u martu je najavio da će do 2023. godine potrošiti preko 30 milijardi eura na elektrifikaciju portofilja svojih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор