Da li će Nokia zabraniti prodaju Mercedesa?

Nakon što je pred sudom u Manhajmu dobila spor protiv kompanije Mercedes zbog kršenja intelektualnih prava i neovlašćenog korišćenja patenata, finska telekomunikaciona kompanija Nokia sada može da zahteva zabranu prodaje novih Mercedesovih vozila u Nemačkoj.

Međutim, za ovakav potez postoji i određeni preduslov koji podrazumeva pokretanje novog sudskog postupka od strane Nokie uz polaganje kaucije za izvršenje u iznosu od čak 7 milijardi eura. Kaucija je neophodna pošto će vlasnik patenta, ukoliko zabrana stupi na snagu, biti odgovoran za gubitke okrivljenika. Ukoliko se tužba podnese i usvoji, to bi značilo zabranu prodaje Mercedesa u Nemačkoj.

– Ne možemo da razumemo presudu suda u Manhajmu i žalićemo se – saopštili su iz Mercedesovog matičnog koncerna, kompanije Daimler, izrazivši pri tom uverenje da ipak neće doći do zabrane prodaje njihovih vozila, prenosi Blumberg.

Kako navodi agencija Rojters, Nokia godišnje od licenci zaradi oko 1,4 milijarde eura, prvenstveno na patentima neophodnim za e-povezivanje vozila i sistema autonomne vožnje.

Mnogi svetski proizvođači automobila su podržali Daimler, međutim ima i onih koji su već odlučili da isplate Nokiu i sada su na strani finske kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор