Knor menja ime „ciganskom sosu“ zbog diskriminacije

Popularnom nemačkom „ciganskom sosu“ od paprike (Zigeuner-Cigojner) biće promenjeno ime, nakon optužbi da je uvredljivo za Rome, potvrdili su u prehrambenoj kompaniji Knor koja je u sastavu Unilever grupacije.

Ciganski sos je poslednji u nizu brendova kojima se menja naziv zbog talasa protesta protiv rasizma, koji je pokrenut posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru u SAD, navodi agencija Rojters.

Do sada je zbog globalnih antirasističkih protesta ovakva sudbina zadesila i brendove poput sladoleda „Eskimo paj“ i namaza za palačinke „Tetka Džemima“, na čijoj je etiketi predstavljena Crnkinja.

Odluku Unilevera pozdravio je i Romani Rose, šef nemačkog saveta Sintija i Roma, uz napomenu da ga više brine porast rasizma u situacijama kada se na fudbalskim stadionima skandira „cigani“ ili „židovi“, navodi list Bild am Zontag.

– Dobro je da Knor reaguje na prigovore mnogih ljudi, ali „ciganska šnicla“ i „ciganski sos“ nisu najvažnija pitanja – rekao je Rose.

Britanska novinska agencija podseća da su Sinte, etničke Rome koji su već vekovima naseljeni u Nemačkoj, nacisti podvrgavali prisilnoj sterilizaciji i deportovali ih u logore smrti gde su nosili uniforme sa slovom Z, koje je označavalo reč Zigeuner (Cigojner).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор