Nemačka sudi svojim najvećim onlajn-dilerima

Firma „Hemijska revolucija“ je stvorila najveću onlajn-platformu za distribuciju droge, preko koje je, prema navodima optužnice, u periodu od 18 meseci, do februara 2019. godine, 11 osoba prodalo 130 kilograma amfetamina, 42 kilograma kanabisa, 17 kilograma ekstazija, 6 kilograma kokaina i kilogram heroina.

Prema rečima državne tužiteljke Julije Busvajler iz Centralnog zavoda za suzbijanje kriminala na internetu, koji se nalazi u Frankfurtu na Majni, radi o 320 pojedinačnih krivičnih dela i zaradi od preko milion eura. Ona je objasnila da se radi o razgranatim strukturama u lancu isporuke, kao i da su optuženi radili na različitim mestima u tom lancu, od administratora sajta i organizatora, preko kurira, do radnika na pakovanju i slanju.

Firma „Chemical Revolution“ je razotkrivena početkom 2019. godine preko ubačenog insajdera i lažnih narudžbi. Mozak cele ove poslovne kombinacije bio je dvadesetsedmogodišnjak sa boravištem na Majorci, a optužene osobe se nisu znale lično, već samo po internet nadimcima. Međutim, iako je ova kriminalna grupa uhapšena, ova vrsta ekonomije na Darknetu i dalje cveta, piše Dojče vele.

U izveštaju nemačke savezne policije od prošlog septembra konstatuje se da je „prodaja narkotika putem interneta postala jedan od standardnih načina prodaje u Nemačkoj“. Trgovina drogom na internetu je u 2018. porasla za 27,5 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, i industrija zabave zna šta je trend, pa se u Nemačkoj sada snima nastavak serije za Netflix pod nazivom „Kako prodati drogu onlajn (i to brzo)“ (How To Sell Drugs Online (Fast)).

Još 2017. godine Europol je ustanovio da je internet kao put do droge sve atraktivniji za konzumente zbog lake dostupnosti i visokog kvaliteta. Julija Busvajler potvrđuje da i kupcima i prodavcima odgovara odsustvo nasilja i manji rizik da budu otkriveni, iako su cene veće nego na ulici. Firma „Chemical Revolution“ je radila upravo na taj način: prodaja se odvijala kao na I-beju, stranice su visokoprofesionalne, pakovanja diskretna, a isporuka brza.

Ovu ilegalnu ekonomiju na internetu omogućili su kombinacija tehnike anonimizacije i plaćanje kriptovalutama. Amerikanac Ulbriht Ros je još 2011. pokrenuo internet platformu za ilegalnu trgovinu pod nazivom „Silk Road“ (Put svile), preko koje je za dve godine ostvario obrt od 1,2 milijarde američkih dolara i obezbedio sebi proviziju od 80 miliona dolara. On je 2015. osuđen na dvostruku doživotnu robiju, ali su na Darknetu već nikle platforme koje su nasledile njegov sajt i sada ih ima ukupno deset, a najmlađa je počela sa radom u aprilu ove godine.

Holger Minh, predsednik BKA, vodeće nemačke institucije za suzbijanje kriminala, kaže da internet nije prostor van domašaja krivičnog gonjenja, ali da nije lako razotkriti kriminalce na „Dark vebu“. Sem toga, u ovoj trgovini i prodavac i kupac imaju zajednički interes da policija ništa ne sazna, pa se radi o „zločinu bez žrtve“.

Automatsko kodiranje na mreži “Tor” onemogućava policiju da sazna realne elektronske podatke o kriminalcima, pa je prinuđena da podmeće kupce kako bi preko isporuke došla do dodatnih podataka. Pored firme „Chemical Revolution“, nemačka policija je uspela da, uz pomoć međunarodne saradnje, razotkrije i Darknet prodajnu platformu „Wall Street Market“, drugi po veličini ilegalni prodajni lanac na svetu. Kada je ova platforma isključena u maju mesecu, preko 63.000 prodavaca je skinuto sa mreže.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор