Bajontek sa zarađenim milijardama planira velika ulaganja

Nakon ogromnog tržišnog uspeha postignutog sa vakcinom protiv korona virusa, nemačka farmaceutska kompanija Bajontek (BioNTech) već razmišlja o vremenu nakon pandemije i priprema veliku investiciju u Singapuru, piše Dojče vele (DW)

U prvom tromesečju prethodne godine Bajontek je još uvek beležio gubitke od pedesetak miliona eura. Međutim, svi troškovi istraživanja i ulaganja u vakcinu su se na kraju isplatili, a kompanija se uzdigla u sam svetski farmaceutski vrh, i naučno i finansijski. Od tada njena proizvodnja konstantno nastavlja da raste.

Naime, farmaceutska kompanija iz Majnca je u prvom kvartalu 2021. povećala svoj promet u odnosu na isti preiod 2020. godine za preko 70 puta, na oko dve milijarde eura, a i zarada joj se utrostručila na oko 1,1 milijardu eura, tako da je sada spremna da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon aktuelne pandemije.

Specijalnost Bajonteka i ubuduće će ostati vakcine protiv zaraznih bolesti, odnosno genetski modifikovani preparati kojima stručna javnost proriče veliku ulogu u medicini, ali po svoj prilici i genske vakcine protiv raka. Što se tiče same vakcine, nemačka kompanija već planira da u Singapuru osnuje sedište za jugoistočnu Aziju, gde namerava da izgradi ffabriku kojoj će se proizvoditi i do milijardu doza vakcine godišnje.

U kompaniji ne žele konkretno da govore o visini ovih ulaganja, ali DW navodi da je reč o „više stotina miliona američkih dolara“. S druge strane, mediji javljaju da je Singapur spremno prihvatio inicijativu i izrazio želju da i sam učestvuje u investiciji, pa bi tamošnja fabrika vakcina mogla da počne sa radom već 2023. godine.

Najveći kupac Bajontek/Fajzerove vakcine još uvek je Evropska unija, koja je u poslednje vreme značajno povećala svoje narudžbine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор