Nestašica građevinskog materijala u Nemačkoj

Nemačka građevinska industrija trenutno se suočava sa velikim problemima u snabdevanju građevinskim materijalom, koji su doveli do ozbiljne nestašice na tržištu.

– Ovakva uska grla u lancu snabdevanja nismo imali još od 1991. godine. To je očigledno izazvalo usporavanje građevinske aktivnosti u aprilu, barem privremeno – potvrđuje Feliks Lajs, istraživač iz Instituta IFO.

Prema saopštenju renomirane naučne ustanove, 23,9 posto nemačkih kompanija je izvestilo da je u aprilu imalo problema sa blagovremenim nabavkama građevinskog materijala, u odnosu na mesec mart, kada se sa tim problemom suočavalo ukupno 5,6 posto građevinara.

Nestašica materijala u niskogradnji znatno se pogoršala u aprilu, kada je njome bilo pogođeno 11,5 posto kompanija, u odnosu na 2,9 posto kompanija koje su takve probleme imale u martu, prenosi agencija Tanjug.

– Ono što čujemo iz ove industrije jeste da vlada nestašica na mnogim mestima. Istovremeno, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata, kao što je, na primer, slučaj sa građevinskim čelikom, drvnom građom, limovima i sintetičkim materijalima za izolaciju – navodi IFO-ov ekspert za građevinsku industriju Ludvig Dorfmajster.

Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da je pandemija korona virusa uticala na smanjenje kapaciteta u proizvodnji građevinskog materijalae, dok je istovremeno potražnja na tržištu porasla brže nego što se očekivalo.

Pored toga, kako kaže, specifični faktori u proizvodnji materijala takođe su imali određenu ulogu u aktuelnoj nestašici, kao što je, recimo, ledeni talasa koji je na početku zime pogodio SAD i zbog kojeg je došlo do odlaganja proizvodnje, prerade i transporta drvne građe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор