Firme u Nemačkoj žele kredite, banke uzdržane

Nemačke kompanije su tokom krize izazvane virusnom pandemijom tražile više kredita, ali su, kako tvrde, nailazile kod banaka na sve izraženiju uzdržanost da im izađu u susret, pokazuju rezultati ankete Instituta IFO za drugi kvartal ove godine.

Od ukupnog broja anketiranih firmi 29,3 posto je navelo da je prvom kvartalu ove godine vodilo pregovore o kreditu sa bankama, da bi se u drugom tromesečju broj takvih firmi povećao na 34,4 procenata, navodi IFO, a prenosi agencija Tanjug.

– Od onih firmi koje su ušle u pregovore, 19,4 posto je izjavilo da su banke prilično uzdržane, što je najviši procenat prijavljen od 2017. godine – navodi šef anketnog sektora u IFO institutu Klaus Vohlrabe.

Anketa je pokazala i da je 68,7 posto kompanija iz sektora pružanja usluga hrane i pića navelo da je pregovaralo o zajmu, kredit je tražilo i 60,7 posto hotelijera, a među firmama iz turističke industrije njih 50,7 posto, što je takođe daleko iznad proseka cele privrede.

Bankama se za kredit obratilo rekordnih 37,6 posto maloprodajnih i 31,1 posto veleprodajnih trgovaca, kao i 34,6 posto industrijskih kompanija. Na kraju liste firmi koje su pregovarale o kreditu našle one iz sektora građevinske industrije, sa procentom koji je pao ispiod proseka na 23,8 posto, što, kako kaže Vohlrabe, nije iznenađenje, jer je negativan efekat krize na građevinarstvo bio manji u odnosu na ostale sektore.

Prema ovoj studiji, udeo industrijskih kompanija koje su želele kredit, a žalile se na rezervisanost banaka iznosio je 22,1 posto, što je iznad proseka od 19,4 procenata i više nego u prethodnom kvartalu kada se na banke požalilo njih 15,1 posto. Ovaj parametar je posebno povećan u sektoru građevinarstva, gde se udeo žalbi povećao, sa minimuma od 6,6 posto u prvom kvartalu, više nego dvostruko na 17,4 posto.

Među pružaocima usluga broj pritužbi na banke je u drugom kvartalu povećan sa 16,2 na 19 posto, dok je u veleprodaji opao sa 14,6 na 13 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор