Pad dobiti BMW-a u drugom kvartalu

Nemačka automobilska kompanija BMW zabeležila je u drugom kvartalu ove godine pad dobiti od 20 procenata, ali je ipak zadržala svoju prognozu profita za tekuću godinu.

Za ovakav pad dobiti odgovorni su valutni efekti i rastući troškovi ulaganja u razvoj električnih i hibridnih automobila, na koje se nemački proizvođač fokusirao u nastojanju da izbegne stroga ograničenja emisije štetnih gasova, prenosi agencija Rojters.

Sračunato pre odbitka kamata i poreza (EBIT), profit BMW-a je u drugom kvartalu pao na 2,2 milijarde eura, prvenstveno jer su pooštreni propisi o emisiji štetnih gasova, koji će stupiti na snagu 2021. godine, naterali automobilske kompanije da ulažu u proizvodnju vozila sa niskom emisijom.

Tako su posledično ulaganja BMW-a u imovinu, postrojenja i opremu porasla u drugom kvartalu za 39 posto, koliko je kompanija investirala u rekonstrukciju fabrike za izgradnju novih modela i fleksibilnijih proizvodnih linija za izradu električnih vozila.

U automobilskoj grupaciji u 2019. godini očekuju značajan pad dobiti pre oporezivanja i neznatno povećanje isporuke vozila, kao i profitnu maržu (EBIT margin) u automobilskoj diviziji u rasponu od 4,5 do 6,5 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор