Volkswagen se konsolidovao zahvaljujući SUV-u

Nemački automobilski div Volkswagen (VW) je u prvom kvartalu 2019. uspeo da ostvari prognozu svoje operativne dobiti i minimizira gubitak jedne milijarde eura pravnih troškova, zahvaljujući boljoj prodaji sportskih terenskih vozila (SUV) i smanjenju ukupnih troškova.

Dobar poslovni bilans kompanije odrazio se i na skok vrednosti deonica koje su juče porasle za 3,3 posto. Zarada VW-a je pre odbijanja kamata i poreza (EBIT) pala na 3,9 milijardi eura, sa 4,2 milijarde iz prvog kvartala prošle godine, ali je bila u skladu sa 3,92 milijarde eura koliko su očekivali analitičari, navodi agencija Rojters i dodaje da su analitičari pohvalili snažan EBIT rezultat kompanije, ostvaren u trenutku kada su drugi proizvođači smanjivali svoje projekcije.

Iz kompanije su saopštili i da je Volkswagenov britanski ogranak Bentley izašao iz poslovnih gubitaka. Budući da je prodaja Volkswagenovih putničkih vozila u prvom kvartalu pala za 3 posto, na 2,55 miliona vozila, a samo prodaja brenda VW za 4,5 posto, ostvarenju dobrih rezultata prvenstveno je pomogla bolja prodaja sportskih terenskih vozila (SUV).

U grupaciji, međutim, upozoravaju na tekuće poslovne rizike kao što su, kako je saopšteno, poteškoće sa dobijanjem sertifikata za automobile zbog strožih testova merenja emisije štetnih gasova, kao i ekonomska slabost kompanije u Kini, Južnoj Americi i Rusiji. Pored toga VW je za pokrivanje dodatnih pravnih troškova povezanih sa skandalom oko manipulacije sa emisijama štetnih gasova, morao da izdvoji jednu milijardu eura.

Naime, Nemački proizvođač vozila je u septembru 2015. godine priznao da je koristio nelegalni softver za kontrolu emisije štetnih gasova kako bi manipulisao na testovima u SAD, što je izazvalo globalni skandal, a grupaciju do sada koštalo 29 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор