Nemačka će se obratiti sudovima i UN zbog pretnji SAD?

Zbog američkih pretnji da će uvesti sankcije gasovodu „Severni tok 2“, donji dom nemačkog parlamenta (Bundestag) razmatra mogućnosti obraćanja Ujedinujenim nacijama (UN).

Tim povodom, šef komiteta Bundestaga za energetiku Klaus Ernst je rekao za televiziju RT da je nedopustivo da, jedna država, kao što su SAD, govori drugoj suverenoj državi ili suverenoj EU šta treba da radi i kako da rešava pitanje svoje energetske bezbednosti. On je rekao da je to „u suprotnosti sa bilo kakvim razumnim odnosom“.

Ernst je reagovao i na izjavu Evropske komisije (EK) da bi američke sankcije predstavljale kršenje međunarodnog prava, istakavši da „pretnja suverenoj državi predstavlja kršenje njenih prava“, prenosi Sputnjik.

Nemački političar je ukazao da EU smatra da je vršenje uticaja na takav način u suprotnosti sa međunarodnom pravom, zbog čega smatra da bi, nakon obraćanja Uniji, Nemačka mogla podneti i tužbu odgovarajućim sudovima.

Američki Stejt department je ranije uključio gasovode „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, ovim projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Prošle sedmice nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Severnog toka 2“, navela je u svom saopštenju za javnost kako smatra da postoji mogućnost da, zbog očekivanih novih američkih sankcija, projekat izgradnje gasovoda mogao biti odložen ili nedovršen.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор