Nemački privrednici traže zaštitu države od američkih pretnji

Istočni komitet nemačke privrede pozvao je vladu te zemlje i Evropsku komisiju da dareaguju na preteće pismo američkih senatora u vezi sa izgradnjom gasovoda Severni tok 2 i zaštite nemačke i evropske kompanije, navedeno je u saopštenju.

„Izjave nepotkrepljene dokazima ne vode nikuda. Zato mi pozivamo federalnu vladu i Evropsku komisiju da efikasno zaštite nemačke i evropske kompanije od takvih napada trećih zemalja“, navodi se u saopštenju Komiteta koji okuplja nemačke kompanije koje posluju u istočnoj Evropi i na postsovjetskom prostoru.

U apelu Komiteta se ističe da je evropskim kompanijama potrebna finansijska i pravna zaštita od eksteritorijalnih sankcija trećih zemalja. Uz to se poručuje da je sada došlo vreme da se razmisli i o ciljanim kontramerama, dodaje se u saopštenju, a prenosi Sputnjik.

Povod za ovakvu reakciju nemačkih privrednika bilo je oštro pismo američkih senatora i pretnja sankcijama operatoru nemačke luke Mukran koji učestvuje u izgradnji gasovoda Severni tok 2. U Nemačkoj ovaj događaj ocenjuju kao napad na nacionalni suverenitet i novu fazu eskalacije ekonomskog neslaganja između SAD i Evrope.

Pored toga, nemački list Handelsblat je ranije pisao da je američki Senat zatražio od administracije nemačke luke Zasnic da prekine sa podrškom izgradnji Severnog toka 2, dok je list Berliner cajtung istovremeno pisao da su pretnje sankcijama okrenule nemačke političare protiv SAD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор