Nemačka odobrila nastavak izgradnje Severnog toka 2

Nemačka državna Pomorska i hidrografska agencija (BHS) odobrila je dalje radove na postavljanju cevi za budući gasovod Severni tok 2 u svojim vodama, koji će se nastaviti tek krajem maja, navodi se u saopštenju nemačkog regulatornog tela.

Ova dozvola tiče se postavljanja cevi na deonoci dugoj dva kilometra u nemačkoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, koju čine nemačko Severno more i nemački deo Baltičkog mora, a koje će postavljati specijalizovani brodovi opremljeni sistemima za pozicioniranje cevi, kao što je „Fortuna pajplejer“, prenosi agencija Tass.

“Nakon što smo pažljivo sagledali sve činjenice, ova dozvola je bila neophodna da se postave cevi dužine dva kilometara, tako da mogu da se privremeno postave u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na dnu mora dok se ne nastavi sa radovima na konstrukciji”, navela je agencija i naglasila da nakon reakcija ekologa i pravne suspenzije, ne postoji dozvola da se gradnja gasovoda nastavi pre kraja maja.

Naime, dve nemačke nevladine organizacije za očuvanje životne sredine, NABU i DUH, žalile su se na izdavanje dozvole u januaru, kojom se nastavlja izgradnja gasovoda u nemačkim vodama, pozivajući se na postojanje rizika po životnu sredinu.

Zbog pravne suspenzije koja je usledila, izgradnja gasovoda tada nije nastavljena, međutim, gradnja će biti moguća od kraja maja do kraja septembra, u skladu sa građevinskom dozvolom koja je izdata još 2018. godine, navodi ruska novinska agencija.

Projekat Severni tok 2 odnosi se na izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji kreće od ruske obale, ide po dnu Baltičkog mora, i završava u Nemačkoj.

Izgradnja gasovoda je zaustavljena u decembru 2019. godine nakon što je švajcarska kompanija „Swis Allseas“ napustila projekat, uplašena pretnjama SAD o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji.

Izgradnja gasovoda je nastavljena u decembru prošle godine, nakon jednogodišnje pauze, a zatim ponovo prekinuta intervencijom ekoloških aktivista. Prema zvaničnim informacijama, do sada je izgrađeno 95 procenata gasovoda Severni tok 2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор