Gradnja Severnog toka 2 stopirana jer smeta pticama

Nemačko ekološko udruženje Nabu podnelo je žalbu Saveznoj pomorskoj i hidrografskoj agenciji (BSH) koja je odmah naložila da se privremeno obustavi izgradnja gasovoda Severni tok 2 u nemačkim teritorijalnim vodama kako bi se zaštitile ptice.

Krajem prošle nedelje nemački regulator BSH je dao dozvolu za nastavak izgradnje kontroverznog gasovoda, koja je trebalo da važi do kraja maja, ali je sada utvrdio da se u periodu od januara do maja radovi obustavljaju nakon 14 dana na najviše 30 dana, prenosi Indeks.

Naime, poslednja deonica gasovoda u nemačkom moru proteže se duž ivice zaštićenog rezervata za ptice i, prema agenciji BSH, „neće značajno“ uticati na njih, jer su cevi položene na velikoj dubini. Završetak posla podrazumevao bi polaganje cevi na poslednjoj trasi od oko 150 kilometara, od čega 30 kilometara u nemačkim, a 120 u danskim vodama.

Već gotovo izgrađen gasovod trebalo bi da udvostruči količinu ruskog prirodnog gasa koji će stizati kroz Baltičko more do Nemačke i tako obezbediti njeno sigurno snabdevanje pristupačnim energentom u periodu postepenog ukidanja uglja i nuklearne energije.

Severni tok 2 gradi konzorcijum na čelu sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom čiji su zapadni partneri nemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britansko-holandski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор