Na frankfurtskom aerodromu najmanje putnika od 1984.

Kompanija Fraport koja upravlja frankfurtskim aerodromom saopštava da je u prošloj godini broj putnika opao na najniži nivo još od 1984. godine, budući da je pandemija korona virusa praktično razorila sektor putovanja.

Najveći nemački aerodrom je u 2020. opslužio 18,8 miliona putnika, ili za 73 procenata manje nego tokom 2019. godine, stigavši tako do najnižeg nivoa zabeleženog još od 1984. godine, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Tanjug.

U Fraportu kažu da je vazdušni saobraćaj potpuno stao tokom prvog korona zaključavanja u Nemačkoj, između aprila i juna prošle godine, pri čemu se nedeljni broj putnika srozao za 98 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Frankfurtski aerodrom je ušao u oporavak putničkog prometa u trećem kvartalu, ali je zatim ponovo pao sa pooštravanjem restriktivnih mera tokom novog pandemije krajem godine. Broj putnika je samo u decembru opao za 82 posto u odnosu na 2019. godinu, na nešto preko 890.000.

Prema rečima glavnog izvršnog direktora Fraporta Štefana Šultea, 2020. je donela ekstremne probleme celoj vazduhoplovnoj industriji, pa se očekuje da će početak vakcinacije omogućiti u drugoj polovini ove godine opravak prometa. Ipak, on procenjuje da će u ovoj godini promet dostići tek 35 do 45 posto prometa iz 2019.

On je dodao da je na frankfurtskom aerodromu jedina svetla tačka u protekloj godini bio kargo promet, koji je opao za svega 8,3 procenata. Fraport je, inače, letos najavio smanjenje radnih mesta za 3.000 do 4.000, što je oko 15 posto ukupno zaposlenih u toj kompaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор