Beogradski aerodrom uslužio 5,3 mil. putnika

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ je tokom prošle godine uslužio 5,34 miliona putnika, ili 9 posto više nego u 2016. godini, dok se transport robe i pošte povećao za 40 procenata.

Kroz beogradski aerodrom je u proseku mesečno prolazilo 445.285 putnika, 14.364 putnika dnevno, ili 599 putnika prosečno po satu, saopštavaju iz ove kompanije, a prenosi „N1“.

U poslednjih 18 meseci aerodrom konstantno beleži rast broja putnika i ostvaruje apsolutne mesečne rekorde po njihovom broju. Tokom jula je čak četiri puta oboren dnevni rekord u broju putnika, a poslednjeg dana u mesecu postavljen je i novi apsolutni dnevni rekord sa usluženih 23.139 ljudi. Već narednog meseca je dostignut apsolutni mesečni rekord sa 641.371 usluženih klijenata.

Ponuda putovanja iz Beograda je obogaćena u prošloj godini uspostavljanjem letova nacionalne aviokompanije „Er Srbija“ za Veneciju, dok je aviokompanija „Hainan Airlines“ posle 17 godina ponovo povezala prestonice Srbije i Kine, letom preko Praga.

Mađarska niskotarifna aviokompanija „Viz er“ je uvela nove letove za Fridrihshafen, Nirnberg, Hanover i Maltu, avioprevoznik „Atlasglobal“ je započeo sa letovima za Istanbul, a niskotarifna „Transavia“ za Amsterdam.

Kako je najavljeno, nakon 27 godina iranska nacionalna aviokompanija „Iran er“ bi za desetak dana trebalo da poveže glavne gradove Srbije i Irana direktnim letom, a dve nedelje kasnije i privatni iranski avioprevoznik „Kvesm“ započeće sa letovima za Teheran. Kompanija „Vueling“ će od 24. marta leteti za Barselonu, a „Izidžet“ od 31. jula za Bazel.

U saopštenju Aerodroma „Nikola Tesla“ se ističe i da je prošlogodišnja turistička sezona bila najuspešnija u istoriji aerodroma, kada je broj putnika u čarter saobraćaju bio veći za 28 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Aerodrom je u protekloj godini zabeležio i visoku redovnost polazaka svih aviona od 85 posto, dok je udeo letova sa velikim zakašnjenjem bio svega 2,5 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор