Nemačka odobrila nastavak gradnje Severnog toka 2

Nemačke pomorske vlasti su produžile dozvolu kompaniji Severni tok 2 za postavljanje cevi na trasi gasovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) te zemlje, a novi rok važenja dozvole je do kraja maja ove godine, javlja Sputnjik.

“Savezna pomorska i hidrografska agencija izdala je dozvolu kompaniji Severni tok 2 za izvođenje radova na postavljanju cevi radi završetka izgradnje istoimenog gasovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Nemačke na prostoru od oko 16,5 i 13,9 kilometara za period od kraja septembra 2020. do kraja maja 2021, navodi se u saopštenju.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2, kojim će ispod Baltičkog mora biti dopreman gas iz Rusije do Nemačke, već dugo je izložena kritikama SAD, nekih evropskih zemalja i ekoloških organizacija koji tvrde da će novi gasovod uticati da Evropa postane više zavisna od ruskog gasa, što će naškoditi njenoj energetskoj bezbednosti. Sa druge strane, Rusija optužuje SAD da na ovaj način pokušavaju da favorizuju prodaju svog tečnog gasa.

Inače, radovi na izgradnji gasovoda su prekinuti jer je švajcarska kompanija, suočena sa američkom pretnjom sankcijama, povukla svoje brodove angažovane na tom poslu. Ruska državna kompanija Gasprom je nakon toga uputila svoj brod, koji je, pošto je drugačijeg tipa od švajcarskih, morao da dobije posebno odobrenje nemačkih vlasti.

U Gaspromu tvrde da je potrebno završiti još oko 150 kilometra gasovoda severni tok 2, što iznosi oko šest procenata čitavog projekta, navodi agencija Asošiejted pres.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор