MOR traži bolju zaštitu radnika koji rade od kuće

U aktuelnoj situaciji pandemije korona virusa i njom uslovljenog trenda jačanja rada od kuće, Međunarodna organizacija rada (MOR) poručuje da takvi radnici treba da imaju bolju zakonsku zaštitu, prenose poslovne novine.

Agencija Ujedinjenih nacija je u svom novom izveštaju procenila da je u prvim mesecima prošle godine, na vrhuncu prvog talasa pandemije, 20 posto radnika u svetu bilo prisiljeno da radi od kuće. Pre pandemije od kuće je radilo 260 miliona ljudi, ili 7,9 posto globalne radne snage, od čega skoro 166.000.000 u Aziji.

MOR u izveštaju upozava da industrijski radnici koji rade od kuće i radnici koji od kuće rade za digitalne platforme (frilenseri) imaju slabije socijalno osiguranje, a da se propisi o socijalnom osiguranju često ne sprovode pravilno, kao i da ga mnogi takvi radnici ni nemaju, jer su registrovani kao samozaposleni.

MOR je ustanovio i da radnici koji rade od kuće zarađuju znatno manje od drugih, čak i kada se isključe faktori poput godina života, obrazovanja i radnog mesta, takođe im prete i zdravstveni rizici, uskraćen im je pristup stručnom osposobljavanju, a imaju i poteškoća prilikom pridruživanja sindikatima.

U izveštaju Međunarodne organizacije rada se kao rešenje svih tih problema preporučuje da industrijskim radnicima koji rade od kuće i frilenserima treba omogućiti pravedne plate, socijalno osiguranje i regulisano radno vreme.

Evropske zemlje sa najvećim brojem frilensera i drugih radnika koji rade od kuće su Velika Britanija, Holandija, Finska i Austrija, navodi se u izveštaju MOR.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор