Nemačkim kompanijama rad od kuće nije izazvao poteškoće

Glavni rezultat poslednjeg istraživanja Instituta IFO pokazuje da nemačke kompanije gotovo da nisu imale bilo kakvih problema u poslovanju zbog prelaska na rad od kuće, a anketa je sprovedena među 1.188 direktora i šefova nadležnih za rad zaposlenih.

U istraživanju nemačkog instituta sa sedištem u Minhenu se navodi da je od ukupnog broja anketiranih kompanija, 84 posto odgovorilo da prelazak na rad od kuće nije bio težak. Poteškoće na koje su kompanije nailazile uglavnom su bile rezultat neispunjavanja tehničkih zahteva (55 posto), kao i nedostatka propusne moći, odnosno frekvencijskog opsega (40 posto).

Kao negativnu karatkteristiku rada od kuće, ispitanici su naveli i otežanu komunikaciju među zaposlenima (54%), nedostatak koordinacije (40%), poteškoće u usklađivanju posla, porodičnog života i brige o deci (40%), kao i veću opterećenost i stres zaposlenih (30%). Od ukupno ispitanih 19% njih je navelo nisku motivaciju kao hendikep rada od kuće, dok je 18% nedostatak videlo u nedovoljnom posedovanju IT veština.

Iako 44 posto menadžera nije zabeležilo pogoršanje rezultata rada zaposlenih koji rade od kuće, 37 posto njih je reklo da su rezultati lošiji, čak i među kompanijama koje su rekle da nisu imale poteškoća sa prelaskom na rad na daljinu, a samo je 18 posto ispitanih navelo da rezultati rada od kuće bili bolji, prenosi agencija Tanjug.

Što tiče saradnje između radnika koji rade od kuće i onih koji su u firmi, 59% ispitanika je reklo da saradnja trpi, 34% da se nije promenila, a samo 7% je ocenilo da je bolja. Pre krize udeo žena koje rade kod kuće iznosio je 12% i bio je nešto već nego kod muškaraca (10%), dok je tokom pandemije porastao na 30%, a kod muškaraca na 26%.

Ipak, 67% ispitanih kompanija se nada da će dugoročno povećati praksu rada od kuće. Samo 32 posto njih ne očekuje nikakve promene, dok 1% predviđa smanjenje ovog modela rada. Tokom krize udeo kompanija sa „radnicima od kuće“ porastao je sa 51 na 76%. Kod tih 51% kompanija pre krize je od kuće radilo 18% radnika, a sada 42%. Prosečno vreme rada od kuće poraslo je u krizi sa 33 na 60%, navodi se u studiji IFO instituta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор