Nemačkim kompanijama do juna 22 mlrd. € pomoći

Zbog krize usled pandemije korona virusa, očekuje se da će u prvih šest meseci sledeće godine država isplatiti nemačkim kompanijama i preduzetnicima do 22 milijarde eura finansijske pomoći.

Novembarski paket državne pomoći za firme pogođene restriktivnim merama koje su uvedene zbog pandemije korona virusa, iznosiće 14 milijardi eura, iako je Vlada Nemačke prvobitno očekivala da će izdvojiti 10 milijardi, otkrio je neimenovani izvor agencije Rojters.

Ekonomski Savet nemačke vlade očekuje da će privreda ove zemlje zabeležiti manji pad nego što se očekivalo na početku krize, zahvaljujući uspešnijem letnjem periodu, ali je drugi talas pandemije pokvario izglede za očekivani rast u 2021. godini.

U okviru novog paketa pomoći kompanije će moći da dobiju do 200.000 eura mesečno za pokrivanje fiksnih troškova poput najma poslovnog prostora, dok će samostalni preduzetnici mogu da dobiju do 5.000 eura.

Ministar financija Olaf Šolc je u četvrtak rekao da Nemačka ima dovoljno fiskalne snage za dodatnu finansijsku pomoć ako to bude potrebno. On je dodao da ove godine Nemačka planira da se zaduži za 300 milijardi, ali da prvo mora pažljivo da razmotri koje mere pomoći imaju smisla.

Institut Brigel iz Brisela procenjuje da je tokom aktuelne krize Nemačka kompanijama i građanima u vidu bespovratnih finansijskih sredstava dala oko 8,3% svog BDP, nešto manje od Sjedinjenih Država koje su izdvojile oko 9,1%.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор