Na BG aerodromu manje putnika za Lufthanzu

made-in-germany-rs-lufthansa-pilot

U prvoj polovini ove godine, članice „Star Alliance“ korporacije, odnosno aviokompanije „Lufthansa“ i „Swiss International Air Lines“, zabeležile su na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ pad broja putnika za 3,4 i 10,2 posto, respektivno.

Lufthansa i dalje je drugi po veličini ino operater sa udelom na tržištu od 6,2 procenta. Za nemačkom kompanijom slede „Montenegro Airlines“ sa 5,4 posto i Swiss sa 3,9 posto udela, prenosi „wise broker“.

Mađarska niskotarifna aviokompanija „Wizz Air“, koja ima svoju bazu u Beogradu, nastavila je oporavak posle velikog pada u 2014. godini, izazvanog ukidanjem nekoliko linija i nesuglasica sa beogradskim Aerodromom oko visine taksi.

Tokom perioda januar-jun, Wizz Air je prevezao ukupno 199.539 putnika, odnosno za 3,4 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Udeo mađarske kompanije na beogradskom Aerodromu porastao je tako na 9,4 posto, što je i daje značajno ispod rekordnog nivoa od 12,5 posto iz prve polovine 2013. godine.

I crnogorski „Montenegro Airlines“ je u ovom periodu zabeležio blagi rast broja putnika od 1,6 posto, na 114.953 prevezenih, uprkos padu broja letova za pet posto.

Ukupno posmatrano, u prvih šest meseci 2016. inostrani operateri su prevezli neznatno preko milion putnika, što predstavlja rast od jedan posto u odnosu na isti period prošle godine.

Mešoviti rezultati stranih aviokompanija koje posluju na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ u proteklom periodu, prvenstveno su posledica pojačane konkurencije.

Strani avioprevoznici imaju udeo od 47,4 posto tržišta na beogradskom Aerodromu, dok je od ukupnog broja putnika, domaća kompanija „Air Serbia“ prevezla 52,6 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор