Nemačka protiv izuzeća „Severnog toka 2” iz Gasne direktive

Federalna mrežna agencija Nemačke (BNA) je odlučila da gasovod Severni tok 2 ipak ne bude izuzet iz ažurirane Gasne direktive Evropske unije. Operater gasovoda Nord Strim 2 AG nije saglasan sa ovom odlukom i poručuje da će sačekati zvaničnu odluku regulatornog tela i preduzeti dalje korake za zaštitu svojih prava.

Pozivajući se na odluku BNA, nemački list Nadelsblat piše da će regulatorno telo najverovatnije odbiti zahtev za oslobađanje gasovoda od uslova ažurirane Gasne direktive EU, kojom se predviđa da kompanija koja isporučuje gas ne može biti i vlasnik dela cevovoda koji se nalazi u nemačkim vodama. Prema navodima lista, nemačka agencija je 1. maja poslala predlog odluke stranama u procesu, a rok za odgovor je 8. maj, nakon čega će biti doneta i konačna odluka.

Kao povod za negativnu odluku BNA navodi se to što Severni tok 2 nije završen do maja 2019. godine. S druge strane, u kompaniji Nord Strim 2 insistiraju da ne treba polaziti od „građevinsko-tehničkog“ značenja zahteva, već u obzir treba uzeti činjenicu da su „u momentu stupanja na snagu novih direktiva domaćeg tržišta gasa već bile uložene milijarde investicija u skladu s prethodnim pravnim režimom“. Međutim, u BNA se nisu saglasili sa ovim tumačenjem.

Federalna mrežna agencija Nemačke primila je u januaru zahtev kompanije Nord Strim 2 AG za izuzimanje gasovoda Severni tok i Severni tok 2 iz Gasne direktive EU. Portparol ove kompanije Jens Miler je u to vreme izjavio da Severni tok 2 ispunjava sve uslove koji se tiču roka završetka projekta, pošto je cevovod, sa stanovišta ekonomske funkcionalnosti, bio završen do 23. maja kada je nova direktiva stupila na snagu.

Važan momenat u celom procesu odlučivanja na zahtev kompanije Nord Strim 2 AG, je i to što je poljskoj kompaniji „PGNiG“ i njenoj nemačkoj filijali „PGNiG Suplaj end Trejding“ omogućeno da učestvuju u proceduri razmatranja pitanja o primeni odredbi Trećeg energetskog paketa EU na gasovod Severni tok 2, prenosi Sputnjik.

Podsećanja radi, šef poljske diplomatije Jacek Čaputovic je tokom posete SAD još u maju 2018. godine izjavio da su Poljska i SAD zajedničkim snagama protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora, jer bi on služio samo za politički pritisak Rusije na Evropu. Naime, Poljska nastoji da se što više oslobodi energetske zavisnosti od Rusije i računa na planove za gasovod iz Norveške, kao i da će tečni gas u budućnosti dobijati preko novog terminala u baltičkoj luci Švinoujšće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор