PKS apelovala na Nemačku zbog kolona na granici

Pri ulasku u Nemačku prevoznici iz Srbije i čitave Evrope imaju ogromne probleme, a naše kamiondžije satima čekaju na snegu i niskim temperaturama da se testiraju, kako bi ih pustili u tu zemlju, saopštava Privredna komora Srbije.

Naime, Nemačka je nedavno uvela nove mere za ulazak u zemlju, koje podrazumevaju obavezno PCR testiranje i za vozače kamiona, čega do sada nije bilo, pa čak ni tokom vanrednog stanja u martu prošle godine. Zbog toga naši vozači na granici satima čekaju na testiranje i rezultate, kako bi mogli da nastave ka krajnjoj destinaciji.

Tako je jedan naš vozač čekao da se testira na slovačko – nemačkoj granici gotovo 15 sati, od 14 časova u utorak do srede u 4 i 30. Zbog novih mera koje prete da blokiraju transport iz čitave Evrope, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je uputio pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture, Štefanu Bilgeru, u kojem apeluje na razrešenje situacije zbog koje trpe i mnoge evropske zemlje.

– Poslednja mera koju uvedena u Nemačkoj, koja se odnosi na sva lica koja ulaze u zemlju, uključujući i profesionalne vozače pristigle iz Slovačke, Češke i dela Austrije, a kojom se uvodi obaveza registracije i dostavljanja negativanog testa na COVID-19 (u nekim slučajevima upućivanje u karantin), dovela je do izuzetno komplikovane situacije i velikih zastoja u transportu robe ka Nemačkoj – kaže Čadež.

On ističe da su „slike sa granica, redovi u kojima stotine vozača stoje više sati po izuzetno lošem vremenu čekajući na testiranje, zaista zabrinjavajuće“. Na ovaj način izloženi su većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u kabinama svojih kamiona, kaže Čadež i podseća da su profesionalni vozači tokom čitave pandemije bili izuzeti od svih mera restrikcije, kao i da je upravo to doprinelo da u teškim okolnostima ne dođe do zastoja u snabdevanju robom. Kako kaže, transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati, i on se odvijao u svim uslovima. Predsednik PKS je podsetio i na preporuke o koordinisanom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u Uniji izazvanu pandemijom Covid 19 od 28. januara.

– Savet EU je još jednom stavio akcenat svojih preporuka i na same transportne radnike. Nadamo se da će Nemačka pronaći načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od zahteva koji se odnose na karantin i obavezan negativni PCRR test, uz dokaz o negativnom brzom antigen testu. Na ovaj način dodatno bi se osnažilo neometano funkcionisanje Zelenih koridora EU i snabdevanje jedinstvenog tržišta EU – poručuje Čadež.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор