Počinje vađenje potopljene nemačke flote iz Dunava

Započet je proces podvodnog snimanja kojim će biti ustanovljeno gde se tačno nalaze podvodne mine u 23 potopljene nemačke olupine koje, kako je utvrđeno, naročito ugrožavaju životnu sredinu i bezbednost plovidbe na Dunavu kod Negotina.

Naime, od ukupno 220 ratnih brodova koje je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, odmah posle rata je izvađeno njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi. U nekim od tih olupina još uvek ima neeksplodiranih podvodnih mina, zbog čega je započet proces za njihovo uklanjanje, izvestio je Veljko Kovačević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Utvrdili smo da 23 potopljena broda ugrožavaju bezbednost plovidbe i životnu sredinu, dolazi do velikog usporavanja saobraćaja kada je nizak vodostaj, kada se oni i vide. U prvoj fazi podvodnim snimanjima oni moraju da se tačno lociraju, a nakon toga će biti raspisan tender za njihovo vađenje iz Dunava – rekao je Kovačević za RTS.

On je objasnio da problem predstavljaju podvodne mine za koje se ne zna kako će reagovati nakon 70 godina pod vodom. Zbog toga će tender za uklanjanje nemačkih brodova biti raspisan tek kada se utvrde sve činjenice o tome gde se brodovi nalaze, u kojima se od njih nalaze mine i o kojoj količini je reč.

– Snimanje podvodnih mina u ovoj fazi je najopasnije i najkomplikovanije. One se lako lociraju ali vađenje predstavlja problem, zbog čega će biti preduzete sve mere bezbednosti oko utvrđivanja činjenica – rekao je Kovačević i dodao da su brodovi namerno potapani tako da su tonuli jedan na drugi, što je bila namera nemačke vojske da na kraju Drugog svetskog rata zaustavi napredovanje Crvene armije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор