Kritične tačke za plovidbu Dunavom sređene do 2021.

Za dvadesetak dana kod Futoga će biti završeni radovi na sređivanju prvog od šest “uskih grla” na plovnom putu Dunavom kroz Srbiju, dok će se u martu krenuti sa sređivanjem sledeće lokacije kod Čortanovaca.

Ovo je izjavio pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević i najavio da će do kraja 2020. godine biti otklonjeno svih šest kritičnih tačaka za plovibu Dunavom između Beograda i Bačke Palanke, na lokacijama kod Futoga, Suseka, Arankina Ade, Beške, Čortanovaca i Preliva.

– Radovi na najproblematičnijoj lokaciji kod Futoga su krenuli prošle godine i nismo imali nikakvih problema tokom njihovog izvođenja, a biće kompletno gotovi najkasnije za dvadesetak dana – izjavio je Kovačević za medije tokom obilaska Lučke kapetanije Beograd.

On je najavio da su zvanično počele pripreme za prelazak na lokaciju kod Čortanovaca i da trenutno treba rešiti još neke probleme tehničke prirode, tako da bi u martu trebalo i zvanično da se krene sa radovima na toj lokaciji.

– U predviđenim smo rokovima i do kraja 2020. svih šest kritičnih sektora će biti urađeno. Nakon toga čitav plovni tok Dunava kroz Srbiju će ispunjavati najstrože međunarodne standarde, što znači da nećemo imati obustave plovidbe ni u uslovima izuzetno niskog vodostaja – poručio je Kovačević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор