U Zemunu otvoreno međunarodno pristanište za kruzere

U Zemunu je otvoreno novo međunarodno pristanište za putničke brodove i kruzere do 130 metara dužine, vredno 1,5 miliona eura, koje je, po oceni nadležnih za njegovu izgradnju, veoma važno za Zemun, Beograd i srpski turizam uopšte.

– Očekujemo da sledeće godine imamo najmanje 1.500 kruzera koji će pristati na teritoriju republike Srbije. S tim u vezi, značajan je razvoj i pristana u Kladovu, Golupcu i Donjem Milanovcu, kao i u Sremskim Karlovcima, Ramu i Lepenskom viru. U vodni saobraćaj i transport nije mnogo ulagalo prethodnih 20-30 godina, zato sada ulažemo gotovo 350 miliona evra, ne samo u ovakve projekte, nego i u čišćenje Dunava od starih ratnih brodova, u prevodnice Đerdap 1 i 2, luke i lučku infrastrukturu, kao i u sve ono što je važno da bi Srbija imala važne vodne koridore kakvi su drumski i železnički – rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Prema rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, značajna finansijska podrška za izgradnju pristaništa u Zemunu stigla je i od ovog ministarstva. On je poručio da novo pristanište upotpunjuje i proširuje turističku ponudu Beograda, budući da je Savsko pristanište postalo tesno zbog povećane tražnje. Ljajić je podsetio da je prošle godine u Beogradu pristalo 750 kruzera, zvog čega se u ovoj godini očekivalo da će ih biti oko 1.000.

– Pristanište je značajno i zbog korišćenja svih potencijala Dunava na koji se naslanjaju dva glava turistička grada Beograd i Novi Sad. Oni generišu 62 posto svih dolazaka stranih turista, pa zbog toga nećemo stati na ovom projektu, već ćemo ići ka generisanju zajedničkog turističkog proizvoda sa okolnim zemljama Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom. Stoga ćemo nastaviti sa izgradnjom infrastruture na Dunavu, kao što su marine, benzinske stanice i parking prostori, a sve to zajedno doprineće razvoju turizma, posebno nautičkog – poručio je Ljajić.

Novo zemunsko međunarodno pristanište postavljeno je na četiri pontona koja nosi 21 šip dužine 32 metra, a izgrađeno je tako da po najnižem izmerenom vodostaju može da primi kruzere dugačke i do 130 metara.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je istakao da je ovo veliki projekat za Zemun, zahvaljujući kojem su stvoreni uslovi da kruzeri koji su godinama tuda prolazili od sada mogu i da svrate i vide znamenitosti Zemuna.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je Zemun trenutno veliko gradilište u kom su već uređeni Gardoš, tvrđava, prilazne ulice i više drugih gradskih ulica, kao i stotine fasada, a sada još predstoji ulaganje u Kej oslobodjenja i Glavnu ulicu. Kako je rekao, o silasku na reke dugo smo pričali, a sada nam se pružila prilika da zaista i siđemo, zbog čega je sve oživelo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор